Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră: Ce înseamnă CBAM pentru întreprinderi?
Odată cu introducerea Mecanismului de Ajustare a Carbonului la Frontieră (CBAM), multe societăți industriale și comerciale din Uniunea Europeană se confruntă cu schimbări semnificative. Începând cu 1 octombrie 2023, întreprinderile care importă bunuri cu emisii ridicate, cum ar fi oțelul, aluminiul și cimentul, din țări din afara UE, trebuie să documenteze cu exactitate emisiile de dioxid de carbon directe și, în funcție de tipul de bunuri, emisiile indirecte de dioxid de carbon în timpul producției și începând cu 01.01.2026 să achiziționeze certificate de emisii CBAM corespunzătoare. Taxa de compensare a emisiilor de dioxid de carbon este menită să ajusteze prețului emisiilor pentru importuri la nivelul produselor fabricate în UE, compensând astfel dezavantajul concurențial pentru producătorii din UE.
Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră CBAM vine în completarea schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), care a fost introdusă în 2005 ca instrument central de combatere a schimbărilor climatice în UE.
Care sunt obiectivele pe care UE le urmărește prin Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră?
- Neutralitatea climatică până în 2050: UE este prima confederație de state din lume care urmărește să devină neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pentru a atinge acest obiectiv, aproximativ trei sferturi din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Europa vor fi incluse în comercializarea emisiilor în viitor.
- Reducerea emisiilor de dioxid de carbon: Ca parte a pachetului „Pregătiți pentru 55”, primul pas este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
- Crearea de condiții de concurență loială: Pe lângă atingerea obiectivelor de combatere a schimbărilor climatice, taxa de compensare a emisiilor de dioxid de carbon ar trebui să asigure și faptul că importurile din țări din afara UE au prețuri ale emisiilor la fel de ridicate ca și bunurile produse în UE.
- Evitarea „Carbon Leakage” (relocarea emisiilor de dioxid de carbon): Scopul ajustării prețurilor emisiilor prin intermediul CBAM este de a împiedica relocarea unităților de producție din UE în alte țări cu legi mai puțin stricte privind combaterea schimbărilor climatice.
- Trecerea la procese de producție ecologice: Costurile tot mai mari și obligația extinsă de raportare în cadrul comercializării emisiilor oferă stimulente pentru întreprinderi să scadă nivelul de emisii și poluanți în procesele lor de producție.
- Stimulent pentru producătorii din afara UE pentru reducerea emisiilor: CBAM compensează prețurile mai mici ale emisiilor pentru bunurile produse în afara UE. Pentru producătorii din afara UE, acesta poate fi un stimulent pentru a-și reduce emisiile în procesul de fabricație pentru a rămâne competitivi.
Ce grupuri de produse sunt afectate de CBAM?
CBAM se aplică anumitor produse care au un proces de fabricație cu emisii ridicate de dioxid de carbon. Există un risc ridicat ca produsele corespunzătoare să fie importate din țări din afara UE pentru a reduce prețul emisiilor.
Prezentare generală a produselor CBAM actuale
În viitor, ajustarea la frontieră va fi extinsă și la alte materii prime mari consumatoare de energie. În prezent se discută dacă în viitor va exista o obligație de raportare și pentru polimeri, diverse substanțe chimice și produse din sticlă. Toate întreprinderile care importă produse CBAM din țări din afara UE sunt supuse obligației de raportare CBAM și trebuie să achiziționeze certificate de emisii CBAM corespunzătoare.
Excepții de la CBAM: Ce produse sunt excluse de la ajustarea emisiilor de dioxid de carbon la frontieră?
În principiu, Regulamentul CBAM se aplică tuturor importurilor de produse CBAM din țări din afara UE. Dar există și excepții. În următoarele cazuri, importatorii nu au nicio obligație de raportare și nu trebuie să achiziționeze certificate CBAM:
- Bunuri din țările AELS din afara UE: Țările terțe care participă la ETS sau au o schemă comparabilă de comercializare a emisiilor sunt scutite de taxa de compensare a emisiilor de dioxid de carbon la frontieră. În prezent, acestea includ Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția*. Sunt incluse și regiunile Büsingen, Helgoland, Livigno, Ceuta și Melilla.
- Valoarea redusă a mărfurilor: Dacă valoarea totală a mărfurilor este mai mică de 150 de euro, importatorul este scutit de Regulamentul CBAM. Același lucru este valabil și pentru bunurile importate în UE în bagajele personale ale unei persoane.
- Mărfuri reintroduse: Produsele CBAM exportate din UE într-o țară terță și apoi returnate din cauza unor circumstanțe neașteptate nu cad sub incidența Regulamentului CBAM.
- Scopuri militare: În cazul în care mărfurile sunt importate de autoritățile militare ale unei țări UE în cadrul politicii comune de securitate și apărare a UE sau NATO nu se aplică obligația CBAM.
Cu toate acestea, nu se aplică excepții CBAM în cazul întreprinderilor cu volume mici de import – acestea sunt obligate să raporteze și să achiziționeze certificate CBAM la fel ca toate celelalte întreprinderi.
*Domeniul de aplicare al CBAM depinde de tipul de mărfuri și de originea nepreferențială a mărfurilor.
Achiziționarea și prețul certificatelor CBAM
Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră se află în prezent în prima etapă de implementare. La sfârșitul perioadei de tranziție, începând cu ianuarie 2026, societățile comerciale și industriale vor trebui să achiziționeze certificate de emisii pentru importul de produse CBAM. Prețul certificatelor CBAM se bazează pe prețurile medii de licitație din sistemul european de comercializare a emisiilor – adică, întreprinderile plătesc aceleași taxe care ar fi fost suportate la fabricarea produsului în cadrul UE. În cazul în care întreprinderea poate dovedi că în țara terță s-a plătit deja o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru produsul importat, aceste costuri pot fi deduse din prețul certificatului CBAM. Acest lucru este menit să motiveze țările din afara UE să introducă, de asemenea, o taxă pe emisiile de dioxid de carbon pentru produsele lor și, astfel, să promoveze producția ecologică de materii prime.
Raportare în CBAM: Cine este responsabil și ce trebuie raportat?
Obligația de raportare pentru CBAM revine întreprinderii importatoare. Aceasta trebuie să verifice și să documenteze cu exactitate volumul de produse în tone, precum și emisiile directe și indirecte de dioxid de carbon în timpul producției în țara terță. În cazul în care nu este posibilă obținerea acestor date de la producător, se vor utiliza valorile standard stabilite de Comisia Europeană pentru țara de origine respectivă. În perioada de tranziție până la sfârșitul anului 2025, se aplică o obligație de raportare trimestrială în Registrul Tranzitoriu CBAM; începând cu 2026, rapoartele CBAM trebuie depuse anual.
Comisia UE a precizat recent că dispozițiile articolului 4 din Regulamentul CBAM 2023/1773 privind calcularea emisiilor reale vor continua să se aplice.
Declaranții CBAM sunt obligați să determine și să raporteze emisiile reale pentru fiecare import de bunuri începând cu 1 august 2024, utilizând metodele de calcul în conformitate cu articolul 4 I sau II din Regulamentul CBAM 2023/1773.
În cazul în care declaranțiile CBAM nu sunt în măsură să raporteze date privind emisiile efective, aceștia trebuie să demonstreze că au depus toate eforturile rezonabile pentru a obține aceste date de la furnizorii sau producătorii lor de bunuri CBAM. Aceștia trebuie să utilizeze câmpul "Observații" din Registrul de tranziție CBAM pentru documentare și, de asemenea, să anexeze dovezi pentru a documenta eforturile nereușite și măsurile luate pentru a obține date de la furnizori și/sau producători.
Autoritățile naționale de punere în aplicare au puteri discreționare atunci când examinează rapoartele. Fără a atinge competențelor discreționare, Comisia poate solicita informații suplimentare de la notificatorii CBAM pentru a completa sau corecta un raport CBAM incomplet sau incorect în conformitate cu articolul 35 alineatul (4) din Regulamentul CBAM.
Calendarul CBAM: Implementarea pas cu pas a ajustării emisiilor de dioxid de carbon la frontieră
Mecanismul de Ajustare a Carbonului la Frontieră a fost implementat treptat din octombrie 2023, inițial cu o fază de tranziție până în decembrie 2025. În acest timp, se aplică o obligație de raportare simplificată, certificatele CBAM nu trebuie încă achiziționate. În acest fel, întreprinderile implicate în import în cadrul și în afara UE pot analiza schema și obligațiile de raportare. În plus, Comisia UE poate acumula experiență inițială în ceea ce privește CBAM, care va fi utilă la punerea în aplicare finală începând cu 2026.
O privire de ansamblu asupra fazelor
În perioada de tranziție nu sunt necesare certificate CBAM pentru import, iar întreprinderile nu trebuie încă să se înregistreze ca „declarant autorizat în cadrul CBAM”. O obligație de raportare simplificată (trimestrială) se aplică la:
- Cantitatea totală pe tip de produs
- Cantitatea totală de emisii încorporate
- emisii directe de dioxid de carbon (emisii rezultate din procesul de fabricație) în tone per produs*
- emisii indirecte de dioxid de carbon generate de producerea energiei electrice necesare pentru producție*
- orice taxă pe emisiile de dioxid de carbon plătită în țara de origine
* Emisiile directe și indirecte pot fi raportate pe baza valorilor implicite până la 31 iulie 2024. Acest lucru se aplică atât celui de-al doilea trimestru al anului 2024, care tocmai s-a încheiat, cât și modificărilor aduse rapoartelor depuse pentru al patrulea trimestru al anului 2023 și primul trimestru al anului 2024.
Etapa de implementare a CBAM începe în paralel cu faza de tranziție la 31.01.2024, odată cu prezentarea primului raport CBAM. Aici pot fi specificate încă valorile standard pentru emisiile directe și indirecte de dioxid de carbon stabilite de Comisia Europeană. Începând cu 31.10.2024, importatorii sunt obligați să obțină datele privind emisiile reale de la producător și să le specifice în raportul CBAM.
Pași suplimentari în implementarea CBAM:
01.01.2025
- Crearea și punerea în funcțiune a Registrului CBAM
- Întreprinderile trebuie să se înregistreze ca declarant autorizat în cadrul CBAM
01.01.2026
- Începutul fazei de implementare
- Importurile sunt permise numai cu certificate CBAM
- Trimiterea unui raport anual CBAM (până cel târziu la 31.05.2027)
Informații suplimentare privind CBAM în UE
CBAM se află în prezent în faza de tranziție – prin urmare, pot exista ajustări ale cadrului de reglementare și în ceea ce privește punerea în aplicare la timp a taxei de compensare a emisiilor de dioxid de carbon la frontieră. Informații actuale privind CBAM și posibilele excepții de la CBAM, precum și răspunsurile la întrebări frecvente pot fi consultate pe acest site - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/?qid=1722319007372&uri=CELEX%3A32023R0956.