Cobot - Colegul de muncă

La branșa DACHSER din Dissen, oamenii și mașinile lucrează cot la cot. Asistenții cobot asistă angajații și îi eliberează de sarcini repetitive și monotone. Această cooperare demonstrează valoarea.

Oamenii și roboții lucrează împreună în armonie.
Oamenii și roboții lucrează împreună în armonie.

Un mic șuierat se aude în timp ce aerul compresat iese din cupe. Prinderea este asigurată pentru opt pachete de mâncare și se ridică către ladă. Apoi, arma de pivot se rotește și încet plasează parcele pe cureaua de transport. “Trebuie să ne asigurăm că presiunea din cupe nu este prea puternică - altfel vor lăsa urme sau, în cel mai rău caz, chiar vor strica pachetul produsului.” spune Daniele Andreano, Team Leader din Corporate Contract Logistics Technology Solutions la DACHSER, despre provocarea de a folosi roboți.

Aici la branșa din Dissen de pe autostrada A33 în pădurea Teutoburg Germania, totul se învârte în jurul mâncării. Pe lângă manipularea bunurilor pentru transport în regiunea Germaniei sau în Europa, depozitul are mai mult de 39,000 de spații pentru paleți la dispoziție. Branșa de asemenea oferă servicii cu valoare adaugată precum construirea de display, împachetarea cutiilor și printarea datelor de expirare. Pentru cea din urmă, produsele din depozitul Dissen au fost plasate individual pe cureaua de transport și ambalajele lor ștampilate cu textul dorit. În acest caz, produsul este un înlocuitor de carne făcut din proteine bazate pe plante. Cureaua de transport ia fiecare obiect - astăzi, este ca și un gyros - treci de printer, care introduce data corectă de expirare în spațiul convenit.

Cobots - contribuiți

Pentru procesul de printare, produsele trebuie să fie scoase din recipientele de plastic în care sunt livrate, au fost printate textele convenite și mai apoi plasate în cutii de transport, pentru ca la final să fie stivuite pe paleți. Înainte, aceste activități au fost conduse de angajații din echipa de logistică. “Considerăm aceste schimbări importante în pasul de automatizare, dar în niciun caz ca și un înlocuitor pentru oameni” spune Michael Mayer, care conduce Corporate Contract Logistics Consulting at DACHSER’s Head Office în Kempten și este implicat în procesele de depozitare. Sarcinile repetitive și monotone, precum eliminarea produselor din cutii și plasarea lor pe cureaua de transport, nu sunt neaparat atractive pentru angajați. “Aceste sarcini pentru opt ore sunt foarte greu de făcut.” spune Mayer

În acest video arătăm cum doi roboți colaborativi sau cobots lucrează îndeaproape cu oameni din echipa DACHSER din Dissen și cum sunt primiți ca și angajați.

Procesul din depozitul Dissen era perfect potrivit pentru acest proiect de automatizare. Împreună cu colegii locali din logistică contractată și cu ofițerul de siguranță al site-ului, echipa de Logistică Contractată de la sediul central din Kempten a dezvoltat un concept pentru lucrul în siguranță cu mașinile. "Știam că roboții industriali nu erau o opțiune", spune Andreano. Din cauza riscului de accidente în timpul operațiunii, astfel de roboți lucrează în zone închise și protejate. Cobot-urile, pe de altă parte, reacționează "sensibil" la prezența oamenilor, asemănător cu ușa din spate a unei mașini moderne: brațele de prindere își opresc mișcarea. "Pentru a crește și mai mult siguranța, lucrăm cu cortine de lumină. Dacă un fascicul de lumină este întrerupt, brațul de prindere își încetinește mișcarea sau se oprește complet", explică Andreano.

Pe lângă asigurarea presiunii corecte a aerului în ventuze pentru procesul de prindere, trebuie să se țină cont și de temperatura, deoarece unele alimente trebuie păstrate răcite. "Temperatura în sala de logistică pentru alimente variază între două și șapte grade Celsius, ceea ce poate duce la formarea de condens pe ambalaje", spune Andreano, descriind una dintre provocările tehnice. Lichidul poate fi aspirat prin ventuze și apoi trebuie drenat prin tuburi de plastic. Într-o săptămână, echipa a implementat întregul proces și măsurile asociate cu cele două cobot-uri. "Angajații noștri pot face modificări ale sistemului pe teren folosind o tabletă, iar pentru asta nu este nevoie de cunoștințe de programare, astfel încât să nu fie dependenți de ajutorul unui furnizor de servicii", spune Andreano. Totuși, pentru ca procesul să decurgă fără probleme, este important ca dimensiunile ambalajelor, materialul și greutatea să rămână neschimbate. "Automatizarea depinde de standardizare", spune Mayer.

Coboții au un rol în furnizarea de servicii cu valoare adăugată.
Coboții au un rol în furnizarea de servicii cu valoare adăugată.

Automatizarea îmbunătățește calitatea muncii

Însă nu fiecare etapă de lucru este ușor de automatizat, un adevăr evident și în Dissen. După aplicarea datei de expirare, produsele sunt așezate într-o cutie de expediere înainte ca al doilea braț de prindere al cobot-ului să poziționeze cutiile pe un palet. "Așezarea produselor în cutiile de expediere este o provocare complexă pentru cobot," spune Andreano. Această sarcină necesită încă intervenția umană pentru moment, dar consultanții interni o au deja pe lista lor de sarcini. Între timp, cobot-urile au fost bine primite în depozitul de logistică contractată din Dissen. Pentru Timo Prielipp, Director General al centrului logistic din Dissen, acestea sunt de mult mai mult decât simple ajutoare binevenite în logistica de zi cu zi: „Mi se pare cu adevărat interesant și de ultimă oră să fiu implicat în robotică. Cred că va contribui la modelarea viitorului nostru și este distractiv să fac parte din asta.”

Toți cei implicați la toate nivelurile au reușit deja să acumuleze o mulțime de experiențe valoroase din acest proiect, care este acum evaluat și dezvoltat în continuare împreună cu cercetători de la DACHSER Enterprise Lab. Echipa lui Mayer dorește, de asemenea, ca și alte sucursale să beneficieze de pe urma acestei experiențe pe drumul lor spre automatizare în viitor: „Oriunde are sens, vrem să creștem calitatea muncii cu sprijinul mașinilor și să le facem viața mai ușoară colegilor noștri. În final, acest lucru este benefic pentru toți cei implicați în proces.”

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Stefan Koleno PR & Communication • Communications & Marketing