Rețelele Globale de Grupaj - Când toate elementele care trebuie să se unească, se unesc
Lumea se schimbă. Drept rezultat, același lucru se întâmplă și cu piața. Schimbările politice și interesele combinate cu lanțul de aprovizionare subliniază nevoia de implementarea a unor noi concepte. Pentru logistică, acest lucru înseamnă obținerea celei mai bune integrări a transportului și a contractului de soluționare a logisticii.
Este un paradox - o lume tot mai digitalizată care unește tot mai mult piețele și oamenii în fiecare zi - dar în același timp, crize, războaie, și schimbarea puterii geopolitice și a intereselor creează un nivel de protecție și respingere a schimbului liber care a fost prezent pentru o lungă perioadă de timp. Un lucru este clar - în acest joc, cărțile sunt amestecate frecvent.
Și diferitele economii se mișcă cu viteze diferite. În timp ce în 2008 Statele Unite și Europa erau apropiate din punct de vedere economic, acum Statele Unite se află la un nivel mai avansat cu 80%. În viitor, creșterea globală va continua să se manifeste în afara Europei. Conform unei estimări făcute de Fondul Monetar Internațional, contribuția țărilor din Asia Pacifică (APAC) pentru producția domestică globală de produse va crește cu mai mult de 40% până în 2040 - și va ajunge la jumătate în 2050. Asia este deja casa a 9 din 10 cele mai mari porturi din lume.
Institutul Global McKinsey a publicat recent un studiu, Geopolitica și geometria schimbului global, care adresează dezvoltarea aceasta recentă. În acest studiu, cercetătorii analizează cât de aproape se află legătura dintre schimburi în diferite țări și economii acum - dar și cum se va manifesta acest lucru în viitor - în ciuda distanței geografice actuale. Aceștia au în plan remăsurarea geometriei schimburilor globale în studiul lui McKinsey și se observă două căi de reconfigurare. Prima cale este trendul către deglobalizare internațională în vederea comerțului. Un exemplu este depărtarea de cele mai mari economii globale - Statele Unite și China. Acest lucru duce la tarife diferite, sancțiuni, blocări comune pentru accesul în piețe, decuplarea cercetării și a dezvoltării precum și alte măsuri similare.
Reziliență prin cooperare
În cadrul acestui studiu autorii favorizează o a doua cale, mai diversificată în comerț care va cântări potențialul unor colaborări împotriva avertismentelor politice. Într-adevăr, acest lucru ar putea aduce împreună potențiale beneficii, inclusiv reziliență împotriva unor anumite întreruperi precum și la oportunități de a promova un comerț integrat în acest sistem și această economie. Aceste elemente trebuie să fie construite pe un fond comun de încredere și deschidere, transparență și comunicare. Un spațiu larg și diversificat de conexiuni nu va fi obținut fără colaborare, spune acest studiu.
Timpul aproape expiră, în special pentru economia din Europa care se află sub presiune ca și rezultat al recentelor studii economice. În următorii 10 ani, în jur de 85% sau chiar 90% din creșterea economiei globale se va manifesta în afara Europei, spune Valdis Dombrovskis, European Comissioner pentru Trade, la Conferița de Securitate din Munchen în februarie 2024. Dacă ne dorim să perseverăm și să creștem, să prosperăm, trebuie să rămânem conectați, spune tot el.