Șoferii profesioniști de camioane: aprecierea are drept de trecere

Fără îndoială, această muncă este cea mai importantă din țară: fără șoferi și logistică, roțile economiei s-ar opri, rezultând în rafturi goale în supermarketuri și magazine de tip depozit. Acest lucru trage un semnal de alarmă asupraIRU (Rețeaua Internațională de Transport) - industria duce lipsă de șoferi tineri. Mai multe de 62% din transportatorii europeni se plâng de probleme majore în recrutarea șoferilor pentru camioane.

Sectorul logistic duce lipsă de șoferi tineri. Concepte atractive de training sunt necesare
Foto: DACHSER/Julia Laatsch
Sectorul logistic duce lipsă de șoferi tineri. Concepte atractive de training sunt necesare Foto: DACHSER/Julia Laatsch

Un studiu comun publicat la începutul anului 2023, numit Adresând blocajele din logistică cu o atenție spre șoferi, extrapolează din ultimele statistici că Germania duce lipsă de mai mult de 70,000 de șoferi de camion și că în jur de 20,000 roluri de șoferi rămân neocupate în fiecare an. Acest lucru are un impact economic. Acest studiu demonstrează că lipsa de roluri din Germania afectează economia țării ajungând la aproximativ 10 miliarde de euro doar in 2022.

“Nu trebuie să permitem înrăutățirea acestei lipse de roluri” avertizează Secretarul General IRU Umberto de Pretto. “Expeditorii fac tot ce pot, dar guvernul și autorităților trebuie să facă pași avansați și să își extindă eforturile pentru a împunătăți condițiile de muncă și accesul la această profesie.”

Acest lucru setează agenda pentru crearea politicilor. Dar pentru a continua să oferim clienților - mai ales celor interesați de industria chimică -servicii de încredere de logistică și transport, este nevoie să implicăm companiile de logistică. Următoarele tipuri de întrebări sunt - Cum recrutăm tineri pentru această profesie? Cum putem recrea o descriere pentru acest job care a fost văzut atât de des drept negativ și cum îl putem face mai atractiv? Cum îmbunătățim încrederea reciprică și aprecierea pentru oamenii aflați pe drumuri? Cum putem portretiza aceste cereri mari, în special când este vorba de bunuri periculoase și le putem poziționa drept interesante? Și cum putem porni inițiativele de recrutare, cum putem crea măsuri de training care sunt scalabile și care pun capăt acestei lipse de personal?

DACHSER a fost una dintre primele companii care au adresat această problemă a lipsei șoferilor profesioniști, începând cu anul 2014. Chiar dacă liderul din piața europeană de grupaj și contractorul de logistică nu menține o flotă largă de vehicule singur, preferând munca independentă cu companiile de transport, acum 10 ani DACHSER a luat inițiativa de a lansa propria calificare dedicată trainigurilor și denumită DACHSER Service und Ausbildungs GmbH. Scopul este de a atrage tineri talentați pentru profesia de șoferi, de a-i inspira, pregăti, și asigura un rol stabil în piața - poate chiar pentru a deveni furnizori de servicii de transport.

Găsirea șoferilor și inspirarea lor

Din acel moment DACHSER a calificat peste 100 de persoane drept șoferi profesioniști în fiecare an. DACHSER Service und Ausbildungs GmbH pregătește șoferi pentru conducerea camionului TQ1 și analizează cu atenție toate procesele care fac referire la lumea șoferilor. Inclusiv, de exemplu, angajarea unui manager de flotă pentru fiecare spațiu DACHSER din Germania pentru a se ocupa de cerințe specifice ale șoferilor.

Scopul este de a atrage tineri talentați pentru profesia de șoferi, de a-i inspira, pregăti, și asigura un rol stabil în piața - poate chiar pentru a deveni furnizori de servicii de transport.

DACHSER confirmă mereu Logistica este afacere cu oameni. Acest lucru se bazează pe convingerea că fiecare angajat de la fiecare nivel de operare este important și merită valorificat. Pentru șoferii profesioniști, acest tip de apreciere și cultură de muncă regăsește această expresie modernă, plăcută. Este importantă asigurarea faptului că camioanele și camionetele includ tehnologie și ergonomică, dar și că alte aspecte de viață sunt îndeplinite precum mâncatul sănătos, exercițiul, și prevenirea adicției.

Mai mult, șoferii au un rol important de jucat pe traseu cu referire la sustenabilitate în procesele de logistică. Studiile arată că trainingul potrivit poate reduce consumul de combustibil și emisiile CO2 cu 14%. Acest lucru este un element atractiv pentru șoferi. Studenții DACHSER adesea conduc mașini electrive precum camionete sau camioane de mari dimensiuni folosite de companie pentru transport de scurtă sau de lungă durată. Acest lucru îi face pe cei aflați la început de drum să aibă încredere în forțele proprii și în viitor.

Acum zece ani, "DACHSER Service und Ausbildungs GmbH" și-a lansat propria ofensivă de calificare. Foto: DACHSER/Stefan Gergely
Acum zece ani, "DACHSER Service und Ausbildungs GmbH" și-a lansat propria ofensivă de calificare. Foto: DACHSER/Stefan Gergely

Surprinderea imaginației cu inovație și tehnologie

Proiectele de logistică precum Drive, o inovație de BASF din Ludwigshafen reduce timpul de debit și sunt de asemenea atractive pentru tinerele talente. Folosind procese digitale noi și tehnologia RFID, proiectul a salvat în jur de 30 de minute la intrare și s-au optimizat și timpii de încărcare. Pentru șoferi, acest lucru înseamnă mai puțin timp pierdut în fața volanului. În același timp, acest lucru le arată șoferilor că munca depusă este parte dintr-un context mai larg și reprezintă un factor spre succes. Acest lucru reprezintă un mare motivator pentru toți cei incluși.

DACHSER transportă în mod regulat o analiză a valorilor pentru branșele sale. Acest lucru ajută compania să înțeleagă potențialul dezvoltării rolului de șofer de camion. Acestă muncă face referire la temerile șoferilor de asemena.

DACHSER face pași chiar mai mari în continuare. S-a înființat recent un grup operativ cu scopul de a asigura o capacitate de transport suficientă chiar și în orele de vârf. Șoferii angajați în acest context lucrează temporar pentru partenerii de transport ai DACHSER și sprijină sucursalele după cum este necesar. DACHSER a înființat, de asemenea, o inițiativă de partener de servicii care reunește angajați de la sediul central, birourile centrale regionale și sucursale pentru a optimiza colaborarea într-un spirit de respect reciproc. Printre altele, inițiativa numește coordonatori care promovează calitatea serviciilor la interfața dintre strategie și operațiuni cu partenerii de transport. Primii pași în această direcție au fost deja făcuți și sunt implementați în toate țările europene în care DACHSER este reprezentată prin filiale proprii.

Chiar dacă inițiativele și proiectele nu vor fi de ajuns pentru a salva structura și lipsa șoferilor, cu siguranța sunt un pas în față. Logistica sustenabilă va fi determinată de calitate - din partea serviciilor și a oamenilor care le oferă în fiecare zi.

DACHSER worldwide
Contactați-ne
Contact Stefan Koleno PR & Communication • Communications & Marketing